JÜRI KOTŠINEV Ülikõrged panused Vene-Ukraina sõjas

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
15. mai 2023. Soomuk Donbassis maanteel. Ukraina sõdurid.
15. mai 2023. Soomuk Donbassis maanteel. Ukraina sõdurid. Foto: Erik Prozes

Osa Lääne analüütikuid on seisukohal, et Venemaa ja Ukraina vahel peetavas sõjas on kätte jõudnud ummikseis. Putinile truud Vene kodanikud tunnistavad samal ajal järjest rohkem, et Venemaa on sõda kaotamas, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Selles suhtes on hea näide Venemaa riigiduuma saadik, alati ülimalt sõjakalt meelestatud olnud kindralmajor Andrei Guruljov, kes on varem oma sõnavõttudes korduvalt üles kutsunud Ukrainat «maha põletama», Suurbritanniat pommitama ja stalinistlikku terrorit uuesti Venemaal kehtestama.

15. septembril esines see kindralmajor Venemaa riigiduumas ning kirjeldas olukorda Ukraina rindel. Tema retoorika oli järsult muutunud. Ta ütles, et olukord rindel on katastroofiline. Sõjategevust Ukrainas nimetas Guruljov sõjaks, mitte «sõjaliseks erioperatsiooniks». Ta märkis, et ukrainlased on selles sõjas üles näidanud paindlikkust ja suurt leidlikkust venelastega võideldes ning et venelaste kaotused on väga suured. Venelased on kaotanud lisaks elavjõule ka palju lahingukoptereid ja muud sõjatehnikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles