RAINER SAKS Iisraeli praeguse valitsuse poliitika on täielikult läbi kukkunud (7)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Sõdurid Lõuna-Iisraelis Gaza tsooni lähistel asuvas Sderoti linnas 7. oktoobril 2023
Sõdurid Lõuna-Iisraelis Gaza tsooni lähistel asuvas Sderoti linnas 7. oktoobril 2023 Foto: AMMAR AWAD / REUTERS

Kindlasti ei ole see lühiajaline kokkupõrge, vaid nädalaid kestev vastasseis, hindab julgeolekuekspert Rainer Saks Iisraeli-Palestiina sõjaolukorda.

Hamasi Iisraeli vastase terrorirünnaku teine päev ei andnud veel selgust, milliseks võib kujuneda selle konflikti ulatus. Iisrael kuulutas sõjaseisukorra, mis annab neile eelise reageerida uutele potentsiaalsetele rünnakutele. Hezbollah on korraldanud sümboolseid rünnakuid Iisraeli positsioonide suunas ning vastusedki on seni olnud sümboolsed. Juhusliku eskalatsiooni oht Iisraeli põhjapiiril on väga kõrge. Vältimaks seda, viis Iisrael põhja poole suuremas koguses vägesid.

Senised sündmused näitavad, et Hezbollah arvatavasti ei kavatsenud rünnakuga ühineda, sest parim võimalus selleks oli juba mööda lastud. Sündmuste edasine kulg siiski ei välista nende rünnakuid, kui sõda peaks Iisraelile ebasoodsalt venima jääma. Rünnakuga riskib Hezbollah oma positsioonide kaotusega nii Liibanonis kui ka Süürias. Kõige suurem eskalatsiooni oht Iisraelile on praegu okupeeritud Palestiina aladel, eriti Ida-Jeruusalemmas, kuid olukord ei ole veel kontrolli alt väljunud. Araabia riigid ei ole seni järsult reageerinud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles