Raul Eamets Rohepesu ja rohepropaganda moonutavad tõde (5)

Raul Eamets
, Tartu Ülikooli makroökonoomika professor
Copy
Raul Eamets.
Raul Eamets. Foto: Signe Oidekivi

Roheline mõte on paraku rohepesu poolt ilustatud ja mitmeid aspekte varjav, leiab TÜ makroökonoomika professor Raul Eamets.

Üks vajalikke oskusi, mis aitab inimest elus edasi, on kriitiline mõtlemine. Selle oskuse tähtsus ajas üha suureneb, kuna esiteks on sotsiaalmeedias üha rohkem informatsiooni, mis vajab kriitilist hindamist. Teiseks esineb väiteid, mis esitavad pooltõdesid või suisa valet. Nagu ütleb vanarahvatarkus: igal medalil on kaks külge. See tähendab, et õigeid ja valesid lahendusi ei ole. Iga valik on kaalutletud otsus, eriti majanduses. Seega, olgu tegemist laenamise, maksude või eelarve tasakaaluga, on alati nii positiivne kui ka negatiivne külg. Peame seda meeles pidama, kaaluma poolt- ja vastuargumente ning seejärel langetama otsuse, millist lähenemist toetame.

Võtame näiteks rohepöörde. On üldteada, et looduse reostamine, ressursside raiskamine, fossiilkütuste kasutamine ei ole pikas vaates mõistlik. Samas seondub rohepöördega ka selline mõiste nagu rohepesu. Rohepesu on peamiselt seotud turundusega, kus mingit toodet või teenust esitletakse «rohelisemana», kui see tegelikult on, või siis tarbijale isegi valetatakse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles