PEETER ESPAK Iisraeli-Palestiina sõja taust ja geopoliitiliste huvide analüüs (19)

Peeter Espak
, orientalist ja usundiloolane
Copy
Iisraeli vägede vastulöök. Gaza sektor, 7. oktoober 2023.
Iisraeli vägede vastulöök. Gaza sektor, 7. oktoober 2023. Foto: BASHAR TALEB

Kogu Iraani riikliku ideoloogia üks põhialus on Iisraeli riigi kui USA imperialismi koloonia ning sõjalise eelposti hävitamine, kirjutab orientalist ja õpetlane Peeter Espak.

Gazas tegutsevate islamiterroriorganisatsioonide enneolematult ulatuslikku rünnakut Iisraeli vastu koordineerib ilmselt eelkõige Iraani teokraatlik ja maailmas terrorismi toetav valitsus. Kõige tõenäolisem sõja alustamise põhjus Iraani poolt on käimasolevad Iisraeli ja Saudi-Araabia suhteid normaliseerivad läbirääkimised, mille tulemusel võimalikult peatselt sõlmitaks rahuleping. See oleks Iraani geopoliitiliste huvide katastroof.

Eelmise USA presidendi Donald Trumpi vahendatud edukas araabia riikide ja Iisraeli lepitamise protsess viis Abraham Accords’i rahulepete tulemusel aastal 2020 esmalt suhete normaliseerimiseni ja ametliku tunnustamiseni Araabia Ühendemiraatide ja Bahreiniga.

Edasi liitusid samade lepetega ka Maroko ja Sudaan. Paraku USA ja lääne progressiivne meedia (sh Eestis) peaaegu ei kajastanudki maailmaajaloolise tähtsusega ja ka Trumpi administratsiooni ajalukku suurimaks saavutuseks jäävaid rahulepinguid pea üldse (kõikidele Trumpi puudutavatele positiivsetele uudistele oli progressiivses ja demokraatide kontrollitavas meedias 2020 presidendivalimiste kampaania käigus kehtestatud kas täielik tsensuur või kajastati toimuvat ülilühidalt ja möödaminnes). Seetõttu pole ka Eesti lugejaskonnale lähiajaloos toimunu ja sellest tulenevalt praegu Lähis-Idas aset leidvad protsessid informatsioonilise lünga tõttu alati selgelt arusaadavad.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles