RAIVO VARE Demonstratiivne ja võimalikult võigas massiline tapmine Hamasi poolt oli kindla eesmärgiga (6)

Raivo Vare
, vaatleja
Copy
Suits Gaza sektori kohal pärast Iisraeli õhulööke.
Suits Gaza sektori kohal pärast Iisraeli õhulööke. Foto: MAHMUD HAMS/AFP

Eelmise nädala lõpus toimus plahvatuslik pingete kasv niigi Lähis-Idas pidevalt podiseva geopoliitilise kolde südames. Hamasi terroristlik rühmitus ründas seninägematult massiivselt Iisraeli. Sellel aga on laiemad järelmid kui vaid palestiinlaste-juutide omavahelise jõukatsumise mõttes, nendib vaatleja Raivo Vare.

Hamasi rünnakut on kaua ja põhjalikult ette valmistatud. Pole veel tänaseni selge, kui palju teadis sellest üldiselt kaugelt kõige informeeritum Iisraeli luure, kuid sellegipoolest tuli rünnak selle mastaapsuse mõttes ilmselt üllatusena. Vaatamata sellele, et möödus ju täpselt 50 aastat kurikuulsast Jom Kippuri sõjast 1973. aasta oktoobris, kui araablased üllatasid Iisraeli tähtsal juutide pühal massiivse ja esialgu eduka rünnakuga. Ka iisraellased ise tegid ju peaaegu sama 1967. aasta nn kuuepäevases sõjas, kui ennetavalt ründasid Egiptuse sel hetkel maa peal asunud lennuväge ja vägede rünnakuks koondumise kohti Siinail ja ka mujal.

Kusjuures Hamas oli harjutanud Iisraeli sellega, et Gaza sektori piirimail toimuvad pidevalt mingid relvastatud masside liikumised õppuste sildi all. Kokku on neid loetud viimasel ajal üle poolesaja. Seekord aga kasvasid õppused sujuvalt üle maismaarünnakuks lisaks kõigi aegade massiivseimale raketirünnakule. Ja seda veel hetkel, kui oli traditsiooniline juutide sabat elik täieliku puhkuse aeg, mis algab juba reede õhtul ja kestab laupäeva päikeseloojanguni, kus tööd ei tehta, kommunikatsioonikanalid pere keskel viibivate inimestega ei tööta ja kogu maa on puhkemeeleolus. Ei saa salata, et rünnakumomendi valis Hamas oskuslikult. Nüüdseks on Iisrael mobiliseerunud ja andmas jõulisi vastulööke, kuid korvamatu kahju on juba tekkinud. Kindlasti tehakse kõva kära rahvusvahelistel platsidel, oma hambutust senisel kujul ammu tõestanud ÜROs ja selle Julgeolekunõukogus, aga ka mujal. Kuid see ei tee toimunut ja selle tagajärgi olematuks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles