Daniil Martikainen-Jarlukovski Droonirünnakud panevad venelasi sõda ümber mõtestama (1)

Daniil Martikainen-Jarlukovski
Copy
Daniil Martikainen-Jarlukovski.
Daniil Martikainen-Jarlukovski. Foto: Ragnar Peets

Venemaal toimunud droonirünnakud käivitasid venelastel sõja ja selle toetuse ümbermõtestamise. Nad avaldasid tõhusat mõju ja kui Ukraina jätkab liitlaste toel samas vaimus, saab sõja kiire lõpetamine võimalikuks, kirjutab Tartu Ülikooli tudeng Daniil Martikainen-Jarlukovski.

Pihkvat augusti lõpus tabanud droonirünnakute mõju on märksa suurem kui paari transpordilennuki kahjustamine. Kuigi ka lennukite vigasaamine on hea, on tähelepanuväärsem tulemus linna elanikkonna hulgas alanud protsessid ja ennenägematud muutused toimuva mõistmises. Putini-vastane propaganda ei avaldanud seal opositsiooni katsetest hoolimata aastaid erilist mõju, nagu ka enamikus teistes linnades. Sõjavastaste meeleavaldused ei aidanud samuti, vaid viisid uute repressioonideni. Droonirünnakud suutsid aga saavutada hämmastava läbimurde.

Üks peamistest põhjustest, miks venelased ei mõtle sõja peale ega mõtle ka sellele, miks sõda võib olla halb, seisneb selles, et see ei puuduta neid kuidagi. Sissetung naaberriiki ei muutnud radikaalselt nende igapäevast elu ja isegi sanktsioonide tõttu tuli rohkem kurtmist «miks meie, kes me ei ole ju midagi teinud», kui põhjuste-tagajärgede protsessist arusaamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles