ERKKI BAHOVSKI Nobeli rahupreemia leidis õige inimese ja koha (3)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Narges Mohammadi.
Narges Mohammadi. Foto: -/AFP

Nobeli tänavuse rahupreemia Iraani aktivistile Narges Mohammadile tundub mõistetav. Võib ka öelda, et seekordne rahupreemia läheb inimesele, kes on selle selgelt ära teeninud.

On ju see 51-aastane naine mõistetud vangi ühtekokku 31 aastaks, teda on arreteeritud 13 korda, süüdi mõistetud viis korda ning ta on saanud ka 154 piitsahoopi. Seda 21. sajandil. Kuid 21. sajandisse ei mahu ka see, mille vastu Mohammadi on Iraanis võidelnud – naiste kohtlemise vastu teisejärguliste inimestena. On ju teokraatlikku Iraani raputanud viimastel aastatel just naiste protestid. Sisult samalaadsed protestid leidsid aset lääneriikides 20. sajandi algul, kui sufražetid asusid võitlema naiste valimisõiguse eest. Aastail 2020–2021 protestisid naised Valgevenes.

2009. aastal sai rahupreemia USA toonane president Barack Obama ilmse avansina, ning  Obama ajale tagasi vaadates on selge, et ta on kaasvastutav Süüria kodusõja eskaleerumise eest, kuna kõhkles 2013. aastal Süüriat pommitamist. Obamast ja USAst jäänud tühja koha täitis Venemaa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles