AJALUGU Punalendurite nimelisi tänavaid on Eestis mujalgi kui Narvas (1)

Copy
Benito Agirre tänav Mustvees.
Benito Agirre tänav Mustvees. Foto: Eero Vabamägi

Viimasel ajal on uudistesaadete kaudu olnud võimalus veenduda, et Mustvee linnas leidub endiselt ühe 1944. aasta märtsis hukkunud Hispaaniast pärit punaarmeelasest hävituslenduri järgi nimetatud tänav – Benito Agirre tänav –, mida kohalik volikogu muuta ei soovi.

Kui nimevahetust peaks tulevikus siiski veel kord kaalutama, siis pakub käesolevate ridade autor omalt poolt samuti ühe variandi: Eksituse tänav. Selgitus järgneb allpool.

Punaarmee II maailmasõja aegsetes dokumentides on tema nimekujuna kasutusel Benito-Ignacio Agirre (vene keeles Benito-Ignassio Agirre või ka Benito-Ignassivo Agirre, pildil). 2002. aastal sai avalikkus keeleteadlase Peeter Pälli, tema baskimaalasest tuttava Luistxo Fernandeze ja ajakirjaniku Juhani Püttsepa koostöös teada, et baski päritolu lenduri korrektne nimi peaks hispaaniapäraselt olema hoopis Ignacio Agirregoicoa Benito (Benito oli niisiis teine perekonnanimi, mitte eesnimi) ja baskipäraselt Inazio Agirregoikoa. Lihtsuse mõttes on selles artiklis edaspidi kasutatud Agirre nimekuju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles