ERKKI KOORT Eesti sulgeb New Yorgi peakonsulaadi, mida NSV Liit ei suutnud (8)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
President Lennart Meri autasustas New Yorgi peakonsulaadis kogu Eesti Vabariigi okupatsiooniaja tegutsenud Ernst Jaaksoni silmapaistvate teenete eest.
President Lennart Meri autasustas New Yorgi peakonsulaadis kogu Eesti Vabariigi okupatsiooniaja tegutsenud Ernst Jaaksoni silmapaistvate teenete eest. Foto: Toomas Volmer, Postimees

New Yorgi peakonsulaadi sulges tegelikult juba 1940. aastal juunipöördega võimu haaranud punaste valitsus, kirjutab Postimehe ja sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Kuna riigi rahaline seis tuli kõigile asjaomastele «üllatusena», tuli teha kahte asja. Esiteks tõsta makse ning teiseks kärpida. Maksudebatt piirdus sõnumiga «tõstame küll, makske ära» ning kärped jäeti igale ministrile väljapakkumiseks. Ministrid tegid suvi otsa tööd, siis visati kõik lauda. Mitmed kärped on ühiskonnale valusamad, aga võimalik, et mõnda ei märkagi.

Igapäevaelus ei märka enamik meist Kopli komando ega Eesti New Yorgi peakonsulaadi puudumist. Me ei liigu sealkandis, ei ole sealsete töötajatega tuttavad või pole nende tegevusvaldkondadega kokkupuudet. Seega võiks justkui sulgeda. Eriti kaugeks jääb inimestele New Yorgi konsulaat, sest enamik inimesi ei käi USAs. Pealegi on New Yorgis ka Eesti esindus ÜRO juures. Tundub igati kaalutletud otsus, mille välisminister Margus Tsahkna lauda pani.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles