MATTIAS JÕESAAR Kas Ukraina põgenikud jäävad või lahkuvad? (10)

Mattias Jõesaar
, väikeettevõtja ja poliitikavaatleja
Copy
Ukraina põgenikud Poolas Przemyślis mõni päev pärast Vene-Ukraina sõja algust.
Ukraina põgenikud Poolas Przemyślis mõni päev pärast Vene-Ukraina sõja algust. Foto: Ain Liiva

Eesti avalikkuses on tasahilju hakatud kujundama seisukohti, mis saab Eestisse jõudnud Ukraina sõjapõgenikest. Eesti Ekspress küsis seda Toompea poliitikutelt ja vastused kujunesid enam-vähem nii, et koalitsioonipoliitikud pooldavad pigem ukrainlaste integreerimist Eesti ühiskonda, opositsioon – eelkõige Isamaa – pooldab ukrainlaste naasmist kodumaale. Millised on Eesti valikud, sellest kirjutab poliitikavaatleja Mattias Jõesaar.

Eesti Ekspress nendib seejuures, et tegelikult ei pruugi Tallinna poliitikute arvamus neid protsesse eriti palju mõjutada, sest sõja lõppedes tuleb ukrainlastega edasi talitamise raamistik hoopis Brüsselist. Kaarel Tarand kirjutas juba septembri alguses Sirbi arvamusküljel, et Ukraina põgenike küsimus peaks olema järgmistel Euroopa Parlamendi valimistel kesksel kohal.

Olgu suunised Brüsselist või Toompealt, on repatrieerimise või integreerimise poliitikal suur mõju sellele, mis saab pärast sõda ukrainlastega edasi. Inimeste rändekäitumist mõjutavad oluliselt tõmbe- ja tõukejõud nii põgenikke vastu võtvates riikides kui ka Ukrainas endas. Lääneriigid on lubanud aidata Ukrainat pärast sõda üles ehitada, panustades sellega Ukraina tõmbejõu kasvatamisele. Seni pole keegi täpselt välja öelnud, kui palju tõmbe- või tõukejõudu kavatsevad Euroopa riigid ise ukrainlaste suhtes rakendada. Küsimus on poliitiline ja arutelu selle ümber möödapääsmatu.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles