JUHTKIRI Propajamps ETV+ ekraanil (19)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts
  • ERRi suutmatus filme läbi vaadata on arusaamatu.
  • Keegi peab Vene propaganda eetrisse jõudmise eest vastutama.
  • ERRi nõukogu kriitikat on eiratud.

ERR peaks lõpetama Vene propagandafilmide näitamise ETV+ kanalil.

Küllap on mõned lugejad kuulnud nõukogudeaegset anekdooti, kuidas polaaralade põliselanik ostis trükimasina, ehkki ei osanud lugeda. «Ega ma ei ole lugeja, ma olen kirjanik,» vastas ta uhkelt, kui tema puudulikule lugemisoskusele tähelepanu juhiti.

Samasuguses olukorras oleme nüüd ETV+ programmiga. Tegijad koostavad seda palehigis, tellivad filme, aga ilmselt ei vaata neist keegi oma tegevuse lõpp-produkti. Kuidas teisiti seletada kurba asjaolu, et maksumaksja raha eest näidatakse eestivenelaste auditooriumile aeg-ajalt propagandistlikke seriaale tšekistide elust ja muud säärast.

Olukorra teeb hullemaks, et tegemist näib olevat väljakujunenud tendentsiga. Mitu ERRi nõukogu liiget on sellele viimaste aastate jooksul tähelepanu pööranud. Eriti alates Vene Föderatsiooni täiemahulise agressiooni algusest Ukrainas.

Pikantne asjaolu on seegi, et need filmid ei ole nn vana klassika, nagu «Kapten Kloss» või «Neli tankisti ja koer», vaid Venemaa propaganda uued ja osavad šedöövrid. Kes on jälginud Venemaa filmitööstuse arengut, on kindlasti märganud, kuidas alates Krimmi okupeerimisest 2014. aastal on uued filmid muutunud järk-järgult sõjakamaks, seda nii tervikuna ja otsekoheselt kui varjatult ja mõnede putinistliku ideoloogia motiividega tasapisi läbipõimitult. Taas on teemaks kerkinud vene inimeste ennastsalgav võitlus fašismi vastu.

Konkreetne isik, kes kvaliteetse programmi tellimise eest ERRi juhatuses vastutab, on Toomas Luhats. Ehkki see on anekdootlik, võib mõista, et kogu eetrisse paisatavat teleprogrammi ei jõua Luhats isiklikult üle vaadata. Kuid on kummaline, et kellelgi ERRi majas polegi tervikvaadet. Kuluaarides on olnud kuulda sellist juttu, et programmi hankijad loevad annotatsioone ning kui film tundub ohutu, siis seda enne üle ei vaadatagi.

Kõik asjassepuutuvad on pead vangutanud ning kostnud: paha, väga paha – aga propagandistlik jamps läheb raudse järjekindlusega ETV+ eetrisse.

Ent täiesti taunimisväärt on korduv ERRi nõukogu kriitika eiramine. Seda probleemi on nõukogu eri liikmed – vististi kõigi erakondade esindajad, olenemata erakonnast – viimaste aastate jooksul korduvalt tõstatanud. Kõik asjassepuutuvad on pead vangutanud ning kostnud: paha, väga paha – aga propagandistlik jamps läheb raudse järjekindlusega ETV+ eetrisse.

Kuuldavasti on  Toomas Luhats nüüd uuesti päevakorda kerkinud teema mõjul lubanud, et algab n-ö uus elu ja selliseid propagandafilme ETV+ kanalil enam ei näita. Rahvusringhäälingu kommentaare võib lugeda tänase Postimehe vastavast loost.

See on aeg ja koht, kus keegi ERRist peaks võtma vastutuse. Seda on muidugi palju nõutud olukorras, kus moraalseks majakaks on meie peaminister, kes ei kavatsegi idavedude skandaali järel lahkuda ja istub Toompeal edasi nagu õige tegelane muiste. Siit samm edasi oleks sõjaolukorrale viidates valimiste edasilükkamine ning ongi meil aastakümneteks kodumaine Viktor Orbán olemas. Küllap leitakse mõni hea võte ka ajakirjanduse vaigistamiseks.

Kuid tulles tagasi ERRi ja ETV+ teema juurde, tahaks teada, kas nüüd on siis palgatud mõni ametlik televaataja, kes suudab eristada propagandistlikku sisu neutraalsest-kunstilisest? Kui juba, võiks ta välja sõeluda kommertsi ERRi programmist. Tundub, et teda on vaja.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles