JÜRGEN LIGI Suure kriitiku suur eksitus Eesti maksukoormuse kohta (23)

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Marko Saarm

Järeldamaks, et Eestil on ilmselt läinud hästi, kui ta riikide edetabelis on koos Rootsi ja Taaniga tipus ja India põhjas, ei pea olema teadlane. Jaan Pillesaar teadlane polegi, aga ta väga tahab olla, kui püüab Eesti kohta tõestada asju, mille peale mitte keegi varem pole tulnud, kirjutab Jürgen Ligi.

Jaan Pillesaar on leidnud OECD graafiku maksuametite kogutavate riigitulude kohta suhtena nende SKTsse. Seal pole esmapilgul midagi põrutavat: ennegi oli teada, et Eesti ja Rootsi on tõhusad maksukogujad ja et sellega tegeleb meil ja neil põhiliselt maksuamet. Ent Pillesaar on ta põrutama pannud, sest enda avastuse tarbeks on muutnud ära tabeli pealkirja, nimetanud riikide maksuametite rolli ümber riikide maksukoormuseks ja siunab ja reformib Eestit selle argumendiga.

Täie enesekindlusega kinnitab ta, et on avastanud «vale ja demagoogia, millest suuremat olla raske otsida» – «maksureformi» kohta, nagu ta asja nimetab. Reformi enda jätab ta küll täpsustamata, seevastu aga selgitab, et tema paljastus on tuhanded mahavaikitud maksuerandid teistes riikides, mille arvesse võtmisel paigutuvat Eesti maksukoormuselt maailma riikide tippu. Ta olevat leidnud kodanikele ja ettevõtetele maksukoormuse ainsa tegeliku näitaja – numbri, mida nood riigile reaalse rahana loovutavad.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles