NÄDALA NÄGU Vahistatud Ruben Vardanjan: kohalike hirmude ja Kremli haarde sümbol (2)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Ruben Vardanjan.
Ruben Vardanjan. Illustratsioon: Johan Elm

Kolmapäeval anti teada esimesest Mägi-Karabahhis Aserbaidžaani poolt vahistatud põgenikust – endisest Mägi-Karabahhi peaministrist Ruben Vardanjanist. Vardanjan on vastuoluline isik – esimese teadaoleva vahistatuna sümboliseerib ta kohalike hirme, kes pageda üritavad, teiselt poolt on tegemist Armeenia päritolu Vene oligarhiga, kes näitlikustab Vene mõju postsovetlikes konfliktides.

Vardanjan vahistati, kui ta püüdis Laçıni koridori kaudu koos tuhandete teistega põgeneda Armeeniasse. Teda süüdistatakse seejuures ebaseaduslikus sisenemises Karabahhi, terrorismi finantseerimises ning separatiste sõjatehnikaga varustamises. Selliseid süüdistusi võib esitada paljudele kohalikele. Mis temaga vangistuses tehakse või kui paljusid Karabahhi armeenlasi tabab sama saatus, pole teada.

Armeenias sündinud miljardärist Vardanjan, keda kutsuti Venemaa aktsiaturu esiisaks, teenis oma varanduse 1990. ja 2000. aastate alguses pankurina Venemaal, tehes muu hulgas kahtlaseid tehinguid. Armeenlaste seas on ta aga pigem tuntud kui filantroop, kes finantseeris mitmeid projekte Armeenias ja Mägi-Karabahhis. Vardanjan sai Armeenia kodakondsuse alles 2021. aastal ja loobus oma Vene kodakondsusest 2022. aastal ning teatas, et plaanib kolida Mägi-Karabahhi, kus ta 2022. aasta novembris separatistide peaministriks sai.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles