MIKK SALU Mitut erinevat julgeolekumaksu valitsus kavandab? (1)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
15.06.2023, Tallinn, Stenbocki maja. Valitsuse pressikonverents. Osalevad Margus Tsahkna, Kaja Kallas, Riina Sikkut, Signe Riisalo.
15.06.2023, Tallinn, Stenbocki maja. Valitsuse pressikonverents. Osalevad Margus Tsahkna, Kaja Kallas, Riina Sikkut, Signe Riisalo. Foto: Konstantin Sednev

Esmaspäeval toimunud riigieelarve pressikonverentsil teatas peaminister Kaja Kallas, et vaja on leida 400 miljoni euro ulatuses täiendavaid tulusid ehk Kallase sõnul on vaja teha julgeolekumaks.

Ausalt öeldes läheb arvepidamine juba sassi, kui palju erinevaid maksutõuse ja kärpeid on põhjendatud riigikaitse ja julgeolekuvajadustega. Esimest korda käis see läbi juba eelmise valitsuse ajal, kui Lauri Läänemets hakkas rääkima riigikaitsemaksust. Reformierakonnale ei meeldinud tollal nimi ega ka mõte enne valimisi maksutõusudest rääkida. Seepärast jäi asi sündimata.

Kui kevadel tuli uus koalitsioon koos erinevate maksutõusude ja kärbetega, muutus julgeolekuargument jälle popiks. Näiteks Kaja Kallas «müüs» käibemaksu tõusu kui riigikaitsemaksu ning just argumendiga, et kaitstud riigist saame kõik kasu ja kuna käibemaksu maksame kõik, siis võibki selle tõusu käsitleda riigikaitsemaksuna (EPL, Kallase intervkuu 12.04). Huvitav, kas tollastest sõnadest võib välja lugeda vihje, et tulevane 400-miljoniline «julgeolekumaks» tuleb ka tarbimismaksupõhine?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles