Daniil Kurakin Autokleebis «Ma olen venelane» on rumalus või sõja ja Putini toetamine (2)

Daniil Kurakin
, noorteorganisatsiooni Avatud Vabariik aktivist, blogija
Copy
Auto venekeelse tekstiga «Olen venelane»
Auto venekeelse tekstiga «Olen venelane» Foto: screanshot TikTok

Hiljuti tekkis kitsas autojuhtide ringis mood panna oma autole kleebis «Olen venelane» või ka avalikult provokatiivseid silte «Natsismivastase võitluse osakonna» vaimus. Tõenäoliselt võis selline teatud rahvusesse kuulumisega hooplemine enne Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse reaktsioonina tekitada vaid iroonilise muige, selles nähti lihtsalt midagi rumalat, kuid nüüd tekitavad niisugused kleebised igas terve mõistusega inimeses eranditult vastikust, leiab noorteaktivist Daniil Kurakin.

Oma rahvuse üle uhkuse tundmise demonstreerimine ei ole ka iseenesest hea toon, kui tegemist pole erandolukordadega, mil näiteks on vaja rahvast reaalse välisohu vastu liita ja võitlusvaimu tõsta. Kõigis muudes olukordades on uhkus selle üle, et inimesel oli õnne sündida konkreetses riigis enam kui kahesaja riigi seast maailmas, märk asjaolust, et sellel inimesel pole lihtsalt rohkem millegi üle uhkust tunda.

Jutt on antusest, mille mõju inimese elule saab muuta näiteks kolimise või rahvastikuregistris rahvuse muutmisega. Uhke võib ja on vaja olla oma tegude üle, kõige selle üle, mida oled teinud, panustades jõudu ja mõjutades seeläbi enda või teiste elu. Kuid on ka näiteid, mil inimese uhkus oma rahvuse üle tekitab enamikus teistes inimestes ainult negatiivseid emotsioone. Just seda juhtumit illustreerivad need, kes kleebivad oma autole lause «Ma olen venelane».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles