JÜRI KOTŠINEV Kas Poola ongi Ukrainale selja pööranud? (1)

Jüri Kotšinev
, Kolumnist ja sõjaajaloolane
Copy
Poola president Andrzej Duda ÜROs.
Poola president Andrzej Duda ÜROs. Foto: JUSTIN LANE / EPA

Kiievi ja Varssavi diplomaatilised suhted pingestusid Ukraina teraviljavedude küsimuses ja paistab, et need pinged jätavad kahe riigi suhetesse jälje pikemaks ajaks, kirjutab kolumnist Jüri Kotšinev.

Kahe riigi vaidlused Ukraina teravilja veo üle kerkisid tähelepanu keskmesse New Yorgis ÜRO Peaassambleel. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Poola president Andrzej Duda saabusid sinna, et osaleda Peaassamblee töös ja kohtuda ka omavahelisteks kahepoolseteks läbirääkimisteks. Omavahel aga ei kohtutud ja ettekäändeks toodi ÜRO Peaassamblee tihe töögraafik, millest olevat tekkinud suur ajapuudus. Mõlema riigi presidendid vahetasid siiski emotsionaalseid avaldusi, mis provotseerisid uue diplomaatilise pinge kahe riigi vahel.

Poola president teatas ajakirjanikele, et kaitses Varssavi Ukraina teraviljavedude embargo positsiooni. Kiiev kavatseb vaidlustada sellise positsiooni Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO). Poola president Duda võrdles Ukrainat uppujaga, kes tirib endaga kaasa oma päästjat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles