Juhtkiri Lääne moraalivõbelus võib maksta kohutavat hinda (15)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur, 25. september.
Päeva karikatuur, 25. september. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Venemaa loodab lääne abi katkemisele.
  • Ukraina sõjaline edu on aina muljetavaldavam.

Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi külastas lõppeval nädalal ÜRO Peaassambleed New Yorgis, aga kohtus ka Washingtonis ja Ottawas oma peamiste liitlaste USA ja Kanada juhtidega. End välissuhtluses hiilgavalt tõestanud Zelenskõi pääses seekord paraja ehmatusega.

ÜROs esitatud jõulist sõnumit seni Venemaa agressiooni suhtes kõhkleval positsioonil olevatele kolmanda maailma riikidele varjutas rumal tüli Poolaga. Kanadas läks kõik hästi, aga Washingtonis sai Ukraina presidendile osaks varasemast külmem vastuvõtt.

Teadagi, vabariiklaste trumpistliku tiiva esindajad ähvardavad USA edasise abi Ukrainale peatada. Ja ehkki praegu liiguvad asjad soodsamalt, kui vahepeal paistis, tuleb märkida, et seekord ei saanud president Zelenskõi võimalust Washingtonis kongressi ees esineda.

Vabariiklaste vastuseisu kongressis ja eeskätt esindajatekojas ei püüdnud murda mitte ainult Zelenskõi visiit, vaid ka Valge Maja «veenmiskolmik»: kaitseminister Lloyd Austin, luuredirektor Avril Haines ning luure keskarentuuri juht William Burns. Nende sõnum saadikutele oli, et kui Ukraina ei võida, siis on sellel kohutavad tagajärjed kogu lääne tsivilisatsiooni jaoks.

Taas on USA president ja rahvaesindajad silmitsi võlalae probleemiga ning jääb üle loota, et varasem kokkulepe presidendi ja kongressi vahel peab ning täiendav raha Ukrainale saab koos USA kaitse-eelarvega lähiajal kinnituse.

Peamine argument, mis lääne moraali Ukraina toetamise suhtes üleval hoiab, on praegu Ukraina kaitseväe järjest muljet avaldavam sõjaline edu.

Kuna aga Ukrainal tekkis äsja tüli ühe kõige oma lähedasema liitlase Poolaga, tuleb kujunenud olukorda lääne ja Ukrainale suhete osas üldistada.

Esiteks, tuleb arvestada pika sõja võimalusega, kus lääne abi osaline või täielik katkemine on peamine, millele agressor Venemaa loodab. Teiseks, sellises olukorras ei tohi liitlaste sisepoliitilised erimeelsused, sealhulgas lähenevad valimised, Ukrainat tema õiglases võitluses ohvriks tuua. Kolmandaks, Ukraina peab korruptsioonitõrje ja eraldatud vahendite läbipaistva kasutamise osas veel pingutama, sest kõik vead ja kuritarvitused on vesi nende veskile, kes on valmis abi peatama.

Kõik see on oluline teema ka Eesti jaoks. Nii Slava Ukraini rahaskandaal kui ka peaministri abikaasa idaveod on avalikku usaldust Ukraina toetamise suhtes õõnestanud. Kuid see ei tohi kuidagi õõnestada meie peamist eesmärki, milleks on Ukraina võit Kremli orkiarmee üle.

Peamine argument, mis lääne moraali Ukraina toetamise suhtes üleval hoiab, on praegu Ukraina kaitseväe järjest muljet avaldavam sõjaline edu. Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu ütleb Postimehe veebiartiklis, et Ukraina kaitsjad on saavutanud initsiatiivi, nad on lõunas vaenlase kaitseliinidest läbi murdnud ning korraldavad järjest tõhusamaid rünnakuid Krimmile.

Jääb lisada, et vaatamata Venemaa blokaadile suudavad ka Ukraina nisu vedavad laevad järjest enam Bulgaaria ja Rumeenia vete kaudu Mustast merest välja seilata. Kokkuvõttes on suur hulk märke, mis kinnitavad, et Mordor hakkab murduma. Lääne moraalivõbelused otsustaval hetkel on lubamatud.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles