PROFESSOR ALFRED LEPAOTSAST Seentest, dialektiliselt ja diskursiivselt (1)

Alfred Lepaotsast
Copy
Näiteks väidavad mõned hämara taustaga akadeemilised isikud, et Vladimir Ulyanoff (Lenin) oli seen. Kui see peaks tõele vastama, tuleb üle vaadata kogu diskursus.
Näiteks väidavad mõned hämara taustaga akadeemilised isikud, et Vladimir Ulyanoff (Lenin) oli seen. Kui see peaks tõele vastama, tuleb üle vaadata kogu diskursus. Foto: Wikimedia Commons

Paljud on minu käest küsinud, milline on õige, poliitiliselt korrektne suhtumine seentesse, kirjutab professor Alfred Lepaotsast.

Kus valitsevad ohud sattuda kultuurilise omastamise ja süsteemse rassismi karidele, kus aga avaneb meie ees avatud, salliv ja kaasav seenehoiak. Kuidas korjata, puhastada, hoiustada ja tarbida seeni postkoloniaalsest, poststrukturalistlikust, sotsiaalkonstruktivistlikust, kulturoloogilisest ja antropoloogilisest vaatenurgast lähtudes? Milline on feministlik seenekäsitlus? Kas seentel on olemas sugu ja kas see on sama voolav kui inimesel? Kas seente hulgas on populiste ja tagurlasi? Rassiste ja kolonialiste?

Küsimus, eni-džender-piipl, on täiesti relevantne. Korrastades inimühiskonda sotsiaalse õigluse printsiipide kohaselt ning võideldes elurikkuse eest igas seinapraos, oleme teenimatult tähelepanuta jätnud mükosfääri – terve omaette seenemaailma, mis otsekui paralleeluniversumina eksisteerib kõikjal meie ümber.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles