Venemaa rünnak Ukraina vastu polariseerib ka Eesti ühiskonda: 54 protsenti venelastest ei poolda Ukraina toetamist sõjaliselt, kui Venemaa ähvardab kasutada tuumarelva, aga 82 protsenti eestlastest toetaks Ukrainat igal juhul ning vaid 10 protsenti oleks vastu, selgub Friedrich Eberti fondi tellitud uuringust. Kuigi ühiskonna lõimimisel on edusamme, on suur osa siinsetest venelastest endiselt Venemaa valedega manipuleeritav ning nende kaasamine on valitsusele probleem.

Venemaa jõhker sõda Ukraina vastu on teinud aga selgeks, et venelastel tuleb Eestis elades valida pool. Siinsete venelaste arvamused on mitmekesised: kui Eestiga püütakse ennast juba igati siduda, siis meie lääne orientatsioon ja liitlaste valik pole enamikule neist veel selge.

Nõukogude koloniaalpoliitika tulemusena on Eestisse asustatud sadu tuhandeid inimesi Vene impeeriumi eri piirkondadest. Euroopa Liidus ja NATOs ollakse meie probleemidest teadlikud, kuid lääne poolt vaadates võib Venemaa sõda Ukrainas radikaliseerida ka siinseid venelasi ja pingestada rahvusvahelisi suhteid. Saksamaa Friedrich Eberti fond tellis uuringu, mille eesmärk oli saada võimalikult terviklik pilt Eesti venekeelse elanikkonna suhtumisest sellistesse teemadesse nagu sõda Ukrainas, Venemaa roll nendes sündmustes, NATO, sanktsioonid jne.

Kommentaarid (35)
Copy