AJALUGU Admiral Pitka katse korrata Vabadussõja imet

Mati Mandel
, ajaloolane ja arheoloog
Copy
Eesti mereväe looja ja Vabadussõja-aegse juhi Johan Pitka kindel tahe oli 1944. aastal takistada Punaarmee edasitungi Eestis, kuid see ei õnnestunud.
Eesti mereväe looja ja Vabadussõja-aegse juhi Johan Pitka kindel tahe oli 1944. aastal takistada Punaarmee edasitungi Eestis, kuid see ei õnnestunud. Foto: J. & P. Parikas/Eesti Meremuuseum SA/muis.ee

Üsna palju on viimastel aastatel räägitud ja kirjutatud 1944. aasta septembris moodustatud Otto Tiefi valitsusest ning selle tähtsusest riikliku järjepidevuse kandjana. Hoopis vähem on kajastamist pälvinud admiral Johan Pitka samaaegne ettevõtmine – püüd korrata Vabadussõjas toimunut, mil Punaarmee peatati Kehra-Valkla joonel, misjärel algas Eesti vabastamine.

1941. aastal oli Johan Pitkal teatavasti õnnestunud Eestist läbi Läti Soome põgeneda ja repressioonidest pääseda. Soomes viibis ta kogu Saksa okupatsiooni aja. Kui hakkas selgeks saama, et Saksa okupatsioon võib uuesti asenduda Nõukogude omaga, hakkas ka Pitka oma kava teostamiseks valmistuma. Suuri lootusi pani ta eestlastest Soomes moodustatud jalaväerügemendile JR-200.

Kuid eruadmiralil oli ka muid plaane. Kui sakslastel sõjaline edu kadus, hakkasid Eestimaa metsad täituma deserteerunud meestega, kes ei soovinud Hitleri eest surra. Pitkal oli mõte moodustada neist lahingkogemustega võitlejatest enda alluvuses üksus. Selle organiseerimisel sai tema paremaks käeks leitnant Evald Karotoom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles