CHRISTOPHER ALOE Aserbaidžaani toores jõuvõte (3)

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Armeenia sõdur sihtimas Aseri vägede positsiooni Mägi-Karabahhias. Pilt tehtud poolteise aastakümne eest väldanud sõja ajal..
Armeenia sõdur sihtimas Aseri vägede positsiooni Mägi-Karabahhias. Pilt tehtud poolteise aastakümne eest väldanud sõja ajal.. Foto: AFP / Scanpix.

Aserbaidžaani niinimetatud terroritõrjeoperatsioon Mägi-Karabahhis näitas taas kord, et Venemaa julgeolekugarantiid ei maksa midagi ning jõujooned Lõuna-Kaukasuses on muutumas, kirjutab Postimehe välistoimetusest Christopher Aloe.

Aserbaidžaani endine välisminister Elmar Mammadyarov ütles alles eelmisel nädalal, et sundimaks Armeenia peaministrit Nikol Pašinjani rahulepingut sõlmima, on vaja uut sõjalist konflikti. Venemaa ja Armeenia suhted on juba pikalt käärinud ning Armeenia valitsuse, eesotsas Pašinjani kriitika Venemaa ja nende rahuvalvajate suunas on viimasel aastal üha intensiivistunud ning paar nädalat tagasi nimetati lausa sõltuvust Venemaast strateegiliseks veaks.

Sellele lisanduvad Armeenia ja USA korraldatud ühised õppused Armeenias, mis eile lõppesid, ning Pašinjani valitsuse otsus ratifitseerida Rahvusvahelise Kriminaalkohtu, mis on välja andud Venemaa riigipea Vladimir Putini vahistamismääruse, asutamislepingud. Venemaa on mõlemat lüket tugevalt kritiseerinud ning öelnud, et kui Armeenia Rahvusvahelise Kriminaalkohtu jurisdiktsiooniga nõustub, on sellel rängad tagajärjed.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles