PEETER TALI Aserid ületavad lahinguväljal armeenlasi, venelased on sisuliselt mängust väljas (1)

Peeter Tali
, Riigikogu liige, julgeolekuekspert (Eesti 200)
Copy
Mägi-Karabahhi humanitaarabi vedavad Armeenia veoautod seisavad 30. juulil 2023 Aserbaidžaani kontrollpunkti lähistel, mis on püstitatud Laçıni koridori sissepääsu juurde.
Mägi-Karabahhi humanitaarabi vedavad Armeenia veoautod seisavad 30. juulil 2023 Aserbaidžaani kontrollpunkti lähistel, mis on püstitatud Laçıni koridori sissepääsu juurde. Foto: KAREN MINASYAN / AFP / SCANPIX

Armeenlased on taas Jerevanis tänaval ja nõuavad demokraatlikult valitud peaministri Nikol Pašinjani tagasiastumist. See sobib Kremlile hästi, kirjutab julgeolekuekspert Peeter Tali (Eesti 200) arengutest Mägi-Karabahhis.

Aserbaidžaan alustas sõjalist operatsiooni eesmärgiga saavutada täielik kontroll Mägi-Karabahhi üle. Bakuu kasutab geopoliitilist võimalust, mille on mänginud kätte Türgi kasvav roll Taga-Kaukaasias, Armeenia lühinägelikud välis- ja julgeolekupoliitilised otsused, Venemaa poliitiline, majanduslik ja sõjaline nõrkus ning ÜRO võimetus kriise lahendada.

Aserbaidžaani kaitseministeerium on teatanud nelja politseiniku ja kahe erasiku hukkumisest väidetavalt Armeenia ebaseadusliku relvarühmituse pandud miinide plahvatustes Mägi-Karabahhis. Kuigi Mägi-Karabahhi kaitseministeerium on eitanud kõiki süüdistusi, on Aserbaidžaan lubanud viia seal läbi terrorismivastase operatsiooni, mis peaks Mägi-Karabahhi desarmeerima ja taastama seal Aserbaidžaani põhiseadusliku korra. See on viide tunnustamata presidendivalimistele armeenlastega asustatud Mägi-Karabahhis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles