RAINER SAKS Putin loodab Armeenias venemeelset riigipööret

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Sõjategevus Mägi-Karabahhias on taas alanud, foto 20. septembrist 2023.
Sõjategevus Mägi-Karabahhias on taas alanud, foto 20. septembrist 2023. Foto: Foto: Mägi-Karabahhia välisministeerium/AFP)

Aserbaidžaani armee alustas eile pealetungi Armeenia kontrolli alla jäänud Mägi-Karabahhi armeenia eksklaavile. Aserbaidžaan kuulutas välja piiratud ulatuses terrorismivastase sõjalise operatsiooni, mis peab piirkonna vabastama. Putin loodab, et sündmused kukutavad talle ebasümpaatse Armeenia peaministri.

Eelmise nädala jooksul on ilmunud teateid Aseri vägede koondumise kohta Mägi-Karabahhi lähedusse. Tänastele sündmustele eelnesid mäletatavasti varasemad Aseri sõjalised operatsioonid, mis hõivasid olulised positsioonid seni Armeenia okupeeritud aladel ning isoleerisid Mägi-Karabahhi suuresti Armeeniast. Vähesed piirkonda jäänud nn Vene rahuvalveväed ei võtnud midagi ette Aserbaidžaani armee takistamiseks. Ka nüüd ei ole põhjust eeldada, et piirkonnas viibivad Vene väed alustaks mingit operatsiooni.

Aserbaidžaan on üritanud vältida Armeeniaga täiemahulisse sõjaseisukorda sattumist ning on pakkunud Armeeniale seega võimalust sõjaliselt mitte sekkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles