Jaan Tamm Kui neid mälestisi ees ei oleks! (2)

Jaan Tamm
, ajaloolane ja muinsuskaitsja
Copy
Juurdeehituse eskiis, mille kohaselt laieneks rahvusooperi Estonia hoone kuni Pärnu maanteeni.
Juurdeehituse eskiis, mille kohaselt laieneks rahvusooperi Estonia hoone kuni Pärnu maanteeni. Foto: Rahvusooper Estonia

Estonia teatri juurdeehitust tuleks ikkagi pärandi hoidmise põhimõtte pärast tõsiselt kaaluda enne, kui seda ehitama hakata, arvab ajaloolane ja muinsuskaitsja Jaan Tamm.

UNESCO maailmapärandi komitee kandis 15. septembril Kiievi ja Lvivi linna ohustatud maailmapärandi nimekirja. Neist Kiievi territooriumil asuvad, 11. sajandist pärit Püha Sofia peakirik ja Petšerski koobasklooster on ka eraldi mälestistena samas nimekirjas. Nagu aga lähiajalugu on näidanud, ei päästa maailma kultuuripärandi absoluutses tipus olemine neid looduskatastroofide ja veelgi enam inimeste poolt esile kutsutud purustustegevuse eest. Nii juhtus ususõdade käigus Talibani purustatud maailma suurimate ja maailmpärandi nimekirjas olnud Buddha kujudega looduskaitsealuses Bāmyāni orus. Nii juhtub igapäevaselt ka Ukrainas, mille kultuuripärandit Vene väed süstemaatiliselt hävitavad.

Aga sõjategevus pole ainus, mis pärandit, eriti ehituspärandit ohustab. Samalaadseks ohuks võib olla mälestiste omanike ja ka teiste inimeste hoolimatus, kasutusest väljalangemine, sobimatud uusarendused ning ka rahapuudus. Just viimane on viimastel kümnenditel muutunud pea igapäevseks mureks Euroopa ja ka Eesti muinsuskaitses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles