Erkki Koort EKRE päästab Kaja Kallase (68)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Vasakul Mart Helme, paremal Eduard Odinets. Keskel Kaja Kallas.
Vasakul Mart Helme, paremal Eduard Odinets. Keskel Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter

Peatselt möödub kuu aega Kaja Kallase idavedude skandaali algusest, kuid raugemise märke ei paista. See on kui lõputu porgandite koorimine, sest peaminister on oma sõnutsi teinud kõik õigesti ega näe endal mingit süüd. Selles skandaalis on olnud väga häid ja konstruktiivseid käsitlusi, kuid nüüd on ilmnemas üks rahutuks tegev trend – eriarvamusele kleebitakse külge taas Kremli abistajate silti.

Loomulikult on praeguses julgeolekupoliitilises olukorras riigi ühtsus tähtis, kuid ei saa eeldada, et kõik teised peavad rahulduma sõnumiga «ärge muretsege, ma tegin kõik õigesti». Eriti siis, kui ümbritsevatele näib, et kõik pole mitte prillikivi poolegi.

Opositsioon on saanud sisuliselt süllekukkunud teema, millest võetakse viimast. Igaüks teeb seda oma võimete kohaselt ning püüab kasutada ära kõiki võtteid. Kui Urmas Reinsalu oma komisjoniga asja uurima hakkas, ärkas ka Mart Helme. Oli selge, et Kaja Kallasele on sellesse komisjoni ebamugav minna, sest varem kõlanud ebaviisakused suures saalis ei peaks kuuluma Eesti poliitilisse kultuuri. See on ka osa probleemist komisjonis – isegi kui Mart Helme küsib komisjonis õigeid asju, teeb ta seda nii rohmakalt ja emotsionaalselt ülesköetult, et ta tekitab sellega kaastunnet peaministri suhtes.

Kommentaarid (68)
Copy
Tagasi üles