Tiit Riisalo Majanduskasv pidigi raugema, aga edasi läheb paremaks (14)

Tiit Riisalo
, majandus- ja infotehnoloogiaminister (Eesti 200)
Copy
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo saates Otse Postimehest. 29. juuni 2023. Saatejuht Jelena Poverina.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo saates Otse Postimehest. 29. juuni 2023. Saatejuht Jelena Poverina. Foto: Erik Prozes

Eksport, tarbimine ja toodang on languses. Sellest pole aga õige järeldada, et valitsus ei tee midagi – teeb küll, kirjutab majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo.

Meenutagem, mis toimus eelmise aasta juunis – inflatsioon oli 22 protsenti. Kõik läks kallimaks: tooted, tööjõud, tootmine. Osaliselt lööb selle mõju nüüd välja. Ent majanduskasv pidigi raugema, see oli eurotsooni monetaarpoliitiline otsus. Teisiti poleks inflatsiooni kontrolli alla saanud. Euroopa Keskpank tõstis euribori ja paistab, et see töötab. Eurostati andmeil oli Eestis inflatsioon tänavu juunis 9, juulis 6,2 ja augustis 4,3 protsenti.

Samas on kibeda ravimi järelmõju majanduslangus. Tõenäoliselt saab punases majandusnäitajaid jälgida veel mitu kuud, kuna neid võrreldakse eelmise aasta sama ajaga, mil euribor polnud veel mõju avaldanud. Eesti ei ole keerulises olukorras sugugi ainus. Kõik Euroopa majandused on kas languses või seisavad sisuliselt paigal.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles