AK Jõudeklass – kuidas vaesed jäljendavad rikkaid (3)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Thorstein Vebleni näide ebaratsionaalsusest – hõbelusikad on kallid, ent näitavad, et nende omanik on respekteeritud. 
Thorstein Vebleni näide ebaratsionaalsusest – hõbelusikad on kallid, ent näitavad, et nende omanik on respekteeritud. Foto: Shutterstock

Väga tore on, et Eesti keelde tõlgitakse maailma, eriti aga euroopaliku ruumi olulisi raamatuid. Kauase ootamise järel on täiesti ootamatult ilmunud eesti keeles Thorstein Vebleni «Jõudeklassi teooria». Kauane ootamine sellepärast, et raamat ilmus algselt 1899. aastal. Tõlge ilmus juba mitu kuud tagasi, ent minu arvustus võttis pikalt aega. Ütleme nii, et see paar kuud ei lisanud ligi 125 aasta pikkusele ootamisele nüüd arvestatavat ajanihet otsa.

Asi on selles, et 19. sajandi lõpus kirjutatud raamatud kipuvad teinekord olema raske lugemine, seda just stiililiselt. Ka Vebleni raamatu lugemiseks peaks valima kannatust ja arvestama sellega, et ühe hingetõmbega seda vist alla ei neela. Teine viivituse põhjus on see, et «Jõudeklassi teooriat» lugedes tegin ma kogu aeg lehekülgede äärele märkusi, eriti aga tõmbasin niite nüüdisaegsemate sotsiaalteadlasteni, kelle kirjutistes ma esimest korda sarnaseid ideid kohtasin.

 

Thorstein Veblen. «Jõudeklassi teooria»
Thorstein Veblen. «Jõudeklassi teooria» Foto: Raamatukaas

Thorstein Veblen

«Jõudeklassi teooria. Majandusteaduslik uurimus institutsioonidest»

Kirjastus Ilmamaa, 2023

Inglise keelest tõlkinud Alari Purju

400 lk

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles