ELUST ENDAST Riik kiusab ELi mahitusel saja-aastaseid (7)

Copy
Sõrmejäljed. Neid peab nüüd PPA büroos andma ka iga 100-aastane.
Sõrmejäljed. Neid peab nüüd PPA büroos andma ka iga 100-aastane. Foto: Kohtutoimik

Minu ema on üle 100-aastane vanainimene. Tal oli vaja ID-kaarti uuendada. Tema ise ei saa seda teha, sest on äärmiselt piiratud liikumisvõimega, väga viletsa kuulmisega ning peaaegu pime, kirjutab Eesti Vabariigi kodanik, kelle nimi on toimetusele teada, kuid kes asjaajamises pettununa ei soovi nime avaldada.

Ei tule kõne alla, et mina, ligi 80-aastane vanainimene, hakkaks teda Tallinnas Mustamäele politsei- ja piirivalveameti (PPA) teenindussaali tarima. Pole võimalik. Arvasin, et saan tema taotluse esitada elektrooniliselt, kui ise pildi teen, meil ju e-riik. Aga tutkit, selgus, et ei saa, sest PPA-l on tema näpujälgi vaja. Õigesti lugesite: üle 100-aastase inimese näpujälgi on vaja.

Täitsin siis meie e-riigis ema ID-kaardi taotluse paberil, sest ema ise ei ole võimeline seda tegema. Tegin esilehest mitu koopiat, lootes, et ühele saab peaaegu pime ema ikka oma allkirja tehtud – selle, mis tuleb teha taotluse ülemisse paremasse nurka nn kasti sisse ja mis kantakse pärast ID-kaardile. Kastil piirjooni ei ole, ainult nurkade tähistused. Nagu välja tuli, oleks piirjooned siiski väga tarvilikud. Tundus, et ühel leheküljel allkirja andmine lõpuks õnnestus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles