JOSEPH WU JAUSHIEH Taiwan ei alistu (1)

Joseph Wu Jaushieh
, Hiina Vabariigi (Taiwan) välisminister
Copy
Taiwani pealinnas Taipeis asuv 508 meetri kõrgune pilvelõhkuja, mis oli 2004-2010 maailma kõrgeim ehitis, praegu 11. kohal. 16. juulil, 2021.
Taiwani pealinnas Taipeis asuv 508 meetri kõrgune pilvelõhkuja, mis oli 2004-2010 maailma kõrgeim ehitis, praegu 11. kohal. 16. juulil, 2021. Foto: (Photo by Sam Yeh / AFP)

Üleskutse ühineda maailma rahu ja Taiwani ÜROsse vastuvõtmise nimel

Venemaa invasioon Ukrainasse näitab selgelt, kui vähe läheb autokraatlikele riikidele korda see, kui nad põhjustavad surma ja hävingut. Sõda rikub rängalt inimõigusi ja ÜRO põhikirjas sätestatud rahvusvaheliste vaidluste rahumeelse lahendamise põhimõtteid, mis on aidanud hoida reeglitel põhinevat riikidevahelist korda ja alates külma sõja lõpust ka suhtelist rahu kogu maailmas.

Sõjast tingitud humanitaarolukord ja majandusraskused on samuti märk sellest, et globaliseeruvas maailmas ei ole võimalik kriise riigipiiridesse sulgeda. Sellepärast on hädavajalik ennetada sarnaseid üleilmset julgeolekut ähvardavaid ohte ka mujal. Taiwan – demokraatia, mis on koduks enam kui 23 miljonile inimesele ja mida mul on au esindada – seisab jätkuvalt silmitsi Hiinast tulenevate hiiglaslike väljakutsetega.

Alates 20. sajandi keskpaigast on Hiina Rahvavabariik (HRV) tõotanud saavutada Taiwani üle kontrolli ega loobu jõu kasutamisest, hoolimata tõigast, et riik ei ole kunagi varem Taiwani valitsenud. Taiwani elanikud on aastakümneid säilitanud rahu, kaitstes rahumeelset hetkeolukorda ja stabiilsust kogu Taiwani väina piirkonnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles