RAUL EAMETS Sünged pilved Eesti majanduse kohal (49)

Raul Eamets
, Tartu ülikooli makroökonoomika professor
Copy
Töötud Tallinna tööbörsi ees seismas Teise maailmasõja eelse suure majanduskriisi ajal. Pilt on tehtud aastatel 1933–1935
Töötud Tallinna tööbörsi ees seismas Teise maailmasõja eelse suure majanduskriisi ajal. Pilt on tehtud aastatel 1933–1935 Foto: Rahvusarhiiv

Eelmisel nädalal kirjutasin sellest, et üldine pilt Euroopa majanduses ei ennusta täna veel intresside langetamist ning Eesti majandust ootavad ees rasked ajad, sest tööpuudus näitab kasvutrendi. Töötuse kasv omakorda vähendab hinnatõusu, sest inimeste ostujõud tervikuna väheneb ja palgakasv aeglustub. Nii et ei ole halba ilma heata ja vastupidi.

Miks inimesed jäävad töötuks? Viimaste aastate kiire hinnatõus ning sellega kaasas käinud palgakasv on oluliselt vähendanud meie ettevõtete konkurentsivõimet. Eesti ettevõtted on eksporditurgudel edukad siis, kui nad suudavad müüa odavamalt kui konkurendid.

Mis tahes toote või teenuse hinna moodustavad väga lihtsalt öeldes asja valmistamiseks tehtud kulutused, millele on lisatud mingi marginaal, protsent, et ettevõte ka kasumit saaks.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles