Rainer Saks Vene armee kaotab iga päev langenutena üle 500 mehe (8)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Vene sõdurite hauad Krimmi kalmistul, 25. veebruar 2023
Vene sõdurite hauad Krimmi kalmistul, 25. veebruar 2023 Foto: TT NYHETSBYRÅN / AP / REUTERS

Vene armee on viimase nädala jooksul kaotanud iga päev üle 500 mehe langenutena, lisaks haavatud ja vigastatud, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks päevakokkuvõttes.

Ukraina ei ole rahul G20 laupäevase deklaratsiooniga, milles kutsutakse Venemaad üles taasühinema viljaveoleppega Mustal merel. Kuigi deklaratsioonis kutsutakse üles lõpetama sõjategevus ÜRO harta järgi, ei mainita selles otse Venemaad. Arvestades, et Venemaa istub ise G20 laua taga, võib seda pidada isegi teatud mõttes edukaks surveavalduseks. Asjaga seotud diplomaadid võivad isekeskis rahul olla, et deklaratsioon üldsegi suudeti vastu võtta.

Üldisemalt näitab selline deklaratsioon, et G20 foorumil ei ole siiski tõsisemat mõju protsesse suunata. Indias peetud tippkohtumisele avaldas ebavajalikku kõrvalmõju ka ÜRO peasekretäri lekkinud kiri ettepanekutega Venemaale tulla tagasi vilja väljaveo protsessi, mis sisuliselt kordas Venemaa enda esitatud eeltingimusi protsessiga ühinemiseks. Sellele initsiatiivile on raske selgitust ja õigustust otsida. Kindlasti motiveerib toimunu Venemaad Ukraina-vastaseid rünnakuid jätkama.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles