AJALUGU Eesti Vabariik sündis Vaali külas: 1905. aasta revolutsioonikatse

Tõnu Trubetsky
Copy
Koerus 1905. aasta terrori ohvriks langenud Eesti Vabariigist unistanud meeste mälestussamba avamine 29. septembril 1935.
 
Koerus 1905. aasta terrori ohvriks langenud Eesti Vabariigist unistanud meeste mälestussamba avamine 29. septembril 1935.  Foto: Erakogu

Eesti Vabariigi teekond iseseisvusele oli keeruline ja täis vapraid inimesi, kes unistasid vabast riigist. Üks varajasi katseid luua Eesti Vabariik leidis aset 1905. aastal Koeru lähedal Vaali külas. See lugu räägib sellest, kuidas Vaali küla mehed eesotsas Hans Anton Schultzi ja Mart Jürmanniga tõstsid vabaduse ja iseseisvuse lipu ning kuidas nende unistused tragöödiaks muutusid.

Eesti Vabariik ei sündinud Tallinnas või Tartus, vaid hoopis Järvamaal, Koerust paarikümne kilomeetri kaugusel asuvas Vaali külas. Ning aasta ei olnud 1918, nagu me tavaliselt arvame, vaid hoopis 1905. See oli aeg, mil inimesed kogu Eesti-, Liivi-, Saare- ja Kuramaal olid valmis võitlema oma vabaduse eest.

Vaali vabariik

  • 1905. aasta sügisel tehti Vaali külas tollase revolutsiooni käigus esimene katse luua Eesti vabariiki.
  • Vaali vabariigi asutajad Hans Anton Schultz, Mart Jürmann, Voldemar Jürmann ja Johan Stamm hukati ilma kohtupidamiseta karistussalklaste poolt 24. detsembril 1905 Koerus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles