Andres Herkel Kremli viimased tööriistad on Holod ja Golod (2)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Venemaa president Vladimir Putin kohtumisel Sotšis 4. septembril 2023.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Venemaa president Vladimir Putin kohtumisel Sotšis 4. septembril 2023. Foto: MURAT CETIN MUHURDAR/AFP

Kuigi Türgi ja Vene presidendi kohtumisel Sotšis ei sündinud õieti mingeid sõnumeid, sai üks asi selgeks: mingit teraviljaleppe taastamist Türgi president ei saavutanud ega saa saavutada, kirjutab Postimehe arvamustoimetaja Andres Herkel.

Venemaa tahab teraviljablokaadiga painutada läänt majandussanktsioone leevendama. Mõttemuster on sama, nagu oli lootus gaasipuuduses Euroopa eelmisel talvel järeleandmistele sundida. Ja kuigi Euroopa ei külmunud ega andnud järele, proovitakse jälle samu vahendeid – äkki avaldab mõju nälg, Holodi asemel Golod! Vahe on vaid selles, et nälja tekitamiseks ei piirata oma eksporti, vaid blokeeritakse Ukraina oma.

Raamatu «Inimkonna toitmine» (2007) autor Bruno Parmentier ütleb, et igaüks sööb nisu, aga mitte igaüks ei ole suuteline seda tootma. Siit lähtuvad mitmesugused katastroofistsenaariumid selle kohta, mis juhtub inimkonnaga siis, kui nisu ei jätku – olgu siis põhjuseks looduslik või inimtekkeline katastroof.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles