Mati Mandel Lõuna-Läänemaa geriljakool ootab noori (2)

Mati Mandel
, ajaloolane ja arheoloog
Copy
Lihula kandis elav ajaloolane ja arheoloog Mati Mandel peab end haldusreformi keerdkäikude kiuste läänemaalaseks ning kutsub noori Lõuna-Läänemaale elama.
Lihula kandis elav ajaloolane ja arheoloog Mati Mandel peab end haldusreformi keerdkäikude kiuste läänemaalaseks ning kutsub noori Lõuna-Läänemaale elama. Foto: Mailiis Ollino

Metsküla kooli Matsalu lahe ääres on juba nimetatud geriljakooliks. Hoolimata vallavolikogu otsusest jätkatakse õppetööd, kirjutab ajaloolane Mati Mandel, lisades, et sulgemisoht saadab veel mitmeid maakoole.

Asi pole siiski üksnes Metskülas. Sulgemise oht ähvardab veel mitmeid maakoole, mis kohaliku võimu poolt vaadatuna vaevalt hingitsevad, kuid kus kasvavad, nagu paljudes teistes maapiirkondades, meie Eestimaale andekad, elujõulised noored.

Põhiprobleem on maaelanikkonna, esijoones õppimisealiste laste kiire vähenemine. Inimesed on pidanud paremaks elada Tallinna paljukorruselistes majades, veeta tunde ummikutes, et ühest linna otsast teise pääseda. Palgad maal jäävad tunduvalt maha Tallinna omadest. Järjest kahanevad maal ka teenused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles