JUHTKIRI Võitlus korruptsiooniga viib Ukrainat läänele lähemale

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Ukraina korruptsioonist tuleb rääkida, aga mitte Venemaad aidates.
  • Küsimus on, kui palju Ukraina korruptsioonist rääkida.
  • Euroopa Liiduga ühinemise kõnelustel on vähene korruptsioon trumbiks.

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi otsus vabastada ametist kaitseminister Oleksi Reznikov viitab Ukraina tõsisele soovile võidelda korruptsiooniga ja astuda niiviisi samm veelgi läänele lähemale.

Paljuski oli Zelenskõi otsus sunnitud, sest armees oli täheldatud korruptsiooni juba ammu. Seega oli Reznikov see, kes pidi võtma vastutuse. Liiatigi oli Zelenskõi varem teatanud, et korruptsioon võrdub edaspidi riigireetmisega ja seda hakkavad uurima julgeolekuteenistused.

Zelenskõi otsus oli seda tähelepanuväärsem, et sõda võib sel aastal olla jõudnud murdepunktini – Ukraina pealetung võib lähipäevil õnnestuda ning Ukraina paistab olevat jõudnud ka lähemale hävitajate F-16 hankimisele.

Seega seisavad Reznikovi ilmsel järeltulijal, krimmitatarlasel Rustem Umerovil ees suured ülesanded. Reznikovi tööülesannete hulka kuulus ka suhtlus NATOga, kus tal olid tekkinud head kontaktid mitme NATO liikmesriigi kolleegiga. Umerovil tuleb need kontaktid uuesti luua.

Ent suure tõenäosusega oli korruptsiooni tase selline, mis sundis Zelenskõid tegema otsust Reznikov ametist vabastada. Kui lääneriikide pealinnades tekib taas kahtlus, kas Ukrainat sel määral ja ka tulevikus abistada, on korruptsioon viimane asi, mida Kiiev endast näidata tahab.

Peale NATO perspektiivide seab korruptsioon kahtluse alla ka Ukraina Euroopa Liidu väljavaated. Et Ukraina on ametlikult Euroopa Liidu kandidaatriik, peab alustama ühinemiskõnelusi. Korruptsiooni olemasolu korral on need kõnelused oodatust raskemad. Pealegi ootavad järjekorras teisedki riigid, kes soovivad Euroopa Liitu astuda ja kes sõjas ei ole. Seega peab Ukraina võitlema korraga kahel rindel: esiteks reaalsel ja teiseks korruptsioonirindel.

Ukraina korruptsioonist rääkides on oluline ka doseerimise aste. Ehk siis küsimus, millal muutub Ukraina korruptsioonist rääkimine kasulikuks Venemaale ja toob mõnele lääne poliitikule poliitilisi punkte.

Mõistagi ei tee Zelenskõi otsus Reznikov ametist vabastada korruptsiooni olematuks. Suure tõenäosusega kuuleme Ukraina korruptsioonijuhtumitest edaspidigi. Meenutatagu, et Eesti on juba ammu, enne täiemahulise sõja algust osutanud Ukrainale abi ja jaganud oma kogemusi korruptsiooniga võitlemisel.

Ukraina korruptsioonist rääkides on oluline ka doseerimise aste. Ehk siis küsimus, millal muutub Ukraina korruptsioonist rääkimine kasulikuks Venemaale ja toob mõnele lääne poliitikule poliitilisi punkte. Korruptsioonist rääkimine aitab kahtlemata Ukrainat, kui seda teha eesmärgiga sõdivat riiki aidata. Kui eesmärk on midagi muud, on Ukraina korruptsioon vaid konks, mille taha haakida Ukraina abistamisest keeldumine.

Sõjaolukord toob teravalt esile inimeste head ja halvad küljed. Nii on juhtunud ka Eestis, kus aferistid on üritanud Ukraina abil kas kasu saada või oma profiili kohendada. Võib eeldada, et Ukrainas leidub neid aferiste juba riigi suuruse tõttu mitu korda rohkem. Mõneti on paratamatu, et sõjast lõikavad kasu inimesed, kes seda ei peaks lõikama. Kuid selle võrra peabki Ukraina näitama, et säärastel inimestel ei lasta riigis vabalt tegutseda. Selleski plaanis muutub Zelenskõi samm arusaadavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles