OLEG SÕNAJALG Miks ehitada odavalt, kui saab ka kallilt (7)

Oleg Sõnajalg
, ASi Eleon juht
Copy
Põlevkivikaevandustest on jäänud Ida-Virumaale ulatuslikud inimtühjad alad, mis sobivad hästi tuuleparkide püstitamiseks
Põlevkivikaevandustest on jäänud Ida-Virumaale ulatuslikud inimtühjad alad, mis sobivad hästi tuuleparkide püstitamiseks Foto: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix

Arukas energiamajandus tähendab seda, et kasutame maksimaalselt ära olemasolevat infrastruktuuri, sealhulgas kõrgepingeliine, ja ei raja näiteks tuuleparke sinna, kuhu kõik tuleb nullist ehitada, kirjutab AS Eleoni juht Oleg Sõnajalg. Erandiks võib olla ühiskondlik kokkulepe hoida maa tuulikutest tühi, kuid sellisel juhul peab olema ühiskond valmis maksma kallimat hinda.

Kommunaalpoliitik Märt Sults on ajanud enam kui 15 aastat ulmelist juttu sellest, kuidas Tallinna lahte tuleks ehitada nn kasiinosaared. Poole miljardi eest pidavat mereveest kerkima kolm tehissaart hotellide ja kasiinodega. Enam kui 15 aastat on selle idee üle ka nalja visatud, sest Tallinnas on kuiva maad küll ja rohkem, kuhu hotelle ja kasiinosid ehitada.

Ükski ratsionaalne inimene ei lähe midagi enne merre ehitama, kui kuiva maa ressurss pole otsa saanud. Siin on näiteks Singapur, Hongkong ja Macau, kus maapind saigi otsa. Või siis minnakse vette ehitama selleks, et ekstravagantsel viisil arutult raha kulutada, nagu Dubai šeigid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles