RAUL EAMETS Kas meil hakkavad intressid varsti langema? Vastus on pigem ei (26)

Raul Eamets
, TÜ makroökonoomika professor
Copy
Professor Raul Eamets.
Professor Raul Eamets. Foto: Sander Ilvest

Intressid ei hakka enne langema, kui ka Euroopas inflatsioon alla tuleb ja majandus päris seisma jääb, kirjutab Tartu Ülikooli makroökonoomika professor Raul Eamets.

Hiljuti avaldatud hinnatõus oli Eestis 4,3 protsenti, mis varasemate kahekohaliste näitajate võrdluses on suhteliselt madal. Selle taustal on Eestis hakatud rääkima, et varsti on oodata ilmselt intressimäärade langemist ja kodulaenude tagasimaksmine peaks siis muutuma inimestel lihtsamaks. Samuti on Eestis kiiresti hakanud kasvama tööpuudus, mis tähendab, et majanduslangus on päriselt kätte jõudnud ja majanduse languse peatamiseks peaks hakkama intressid langema. Tegelikkus nii kena ja roosa ei ole.

Majanduses on kõik asjad kuidagi omavahel seotud. Lihtsamalt öeldes hakkab tööpuudus kasvama siis, kui majanduses hakkavad asjad hapuks minema. Ettevõtted tõmbavad tegevust koomale, koondavad inimesi, riik saab vähem raha läbi maksude, tuleb otsida kokkuhoiukohti, ülikoolid lasevad professoreid lahti, eks seegi ole kokkuhoid. Töötute arv kasvab. Kui töötute arv kasvab, siis surve tõsta palku väheneb, sest tööotsijate järjekord on ukse taga. Palgakasvu pidurdumine tähendab seda, et ka hinnad, mis enne kiire palgatõusu tingimustes kasvasid kiiresti, stabiliseeruvad ja inflatsioon taltub.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles