Rainer Saks Kolomoiskõi on vahistatud, Ukraina pealetung jätkub (5)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Ukraina oligarh Ihor Kolomoiskõi Kiievi ringkonnakohtus 2. septembril 2023.
Ukraina oligarh Ihor Kolomoiskõi Kiievi ringkonnakohtus 2. septembril 2023. Foto: EPA/STR 27001

Kiievi kohus vahistas eile süüdistusega pettuses tuntud Ukraina oligarhi Ihor Kolomoiskõi. Tal on võimalik kautsjoni vastu uuesti vabadusse pääseda, mida ta ilmselt ka kasutab, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Süüdistuse täpne sisu ei ole veel avalik. Lugusid Ukraina oligarhi kõikvõimalikest pettustest või muudest rikkumistest on tema tegutsemise aastakümnete jooksul ilmunud pidevalt. Oluline on jälgida, kuidas hakkab kulgema kohtuprotsess ning milline mõju sellel on Ukraina õigussüsteemile tervikuna.

Kolomoiskõid on peetud Ukraina presidendi Zelenskõi lähedaseks toetajaks. Kui Ukraina aga tõepoolest on õigusriik, siis ei tohiks selle menetluse aluseks olla presidendi soov või korraldus. Ukraina probleem on olnud suutmatus lahendada suuri korruptsioonijuhtumeid ning teisalt kaitsta eraomandit õigussüsteemi raames. Ukraina president on viimastel nädalatel korruptsiooni teemal oluliselt häält tõstnud, ilmselt tunnetades ka surve kasvu ühiskonnas. Loodetavasti see motiveerib õiguskaitsesüsteemi tegelema probleemidega süsteemselt, mitte piirduma mõne näidisprotsessiga.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles