AK kirjanduskool Tammsaare kirjutas ka ulmekirjandust

Maarja Vaino
, kolumnist
Copy
Tammsaare novellikogu
Tammsaare novellikogu Foto: Internet

Ehk tuleb paljudele suure üllatusena eesti kirjandusmaastikul asjaolu, et ulmekirjanduse andmebaasist BAAS võib leida ka ühe A. H. Tammsaare teose. Selleks on kirjaniku vähetuntud novellikogu «Pöialpoiss», mis ilmus täpselt sajandi eest, aastal 1923, ning sisaldab novelle «Matus», «Viiul», «Naistevõrgutaja» ja «Pöialpoiss». Teos ilmus aasta pärast Tammsaare esimest romaani «Kõrboja peremees» ning kolm aastat enne kuulsa «Tõe ja õiguse» I osa, kirjutab kirjandusteadlane Maarja Vaino.

Tammsaaret kiputakse seostama ennekõike realistliku talupojakirjandusega. «Tõe ja õiguse» I köide on tõepoolest omamoodi talupojaromaan, mille tuntuim märksõna on omakorda kraavikaevamine. Ometi on nii, et «Tõe ja õiguse» viiest köitest kolm toimuvad linnakeskkonnas ning tegemist on ennekõike filosoofiliste teostega, mitte maaelumärulitega (millena, tõsi, võib esimest osa samuti lugeda).

Väljakujunenud Tammsaare kuvandiga klapib novellikogu «Pöialpoiss» halvasti. Siin katsetas ta hoopis müstiliste sugemetega õuduslugude kirjutamist. Kõik kogumikus olevad neli novelli on seotud kummaliste sündmustega, millel puudub mõistuspärane seletus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles