NÄDALA NÄGU Kirikumees jäi moraaliga kimpu (22)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Vaimulik Jaan Tammsalu.
Vaimulik Jaan Tammsalu. Foto: Johan Elm

Jaan Tammsalu on üks tuntumaid vaimulikke Eestis, olles meile tuttav nii raadiost ja televisioonist kui ka osalemisest paljudel avalikel üritustel. Nüüd on ta sattunud Eesti Evangeelses Luterlikus kirikus ebasoosingusse ning kirikuvalitsus vabastas ta Tallinna Jaani koguduse õpetaja ametist.

Peapiiskop Urmas Viilma rõhutas Postimehele antud intervjuus, et Tammsalu saab jätkata Tallinna praostkonna vikaarõpetajana ja peab kõiki tegevusi vaimulikuna kooskõlastama praostiga. Piirangud on eriti tugevad, kuni ta on oma isikliku elu suhted korda seadnud ehk otsustama, kas ta jätkab oma neljanda abieluga, lahutab selle ja läheb uue suhtega seaduslikult edasi või jätkab tsölibaadis. Peapiiskop sõnas, et vaid mõned aastad emerituurini jäänud vaimulikul ei ole tõenäoliselt enam võimalik saada ka mõne teise kirikukoguduse õpetajaks. Ühe mööndusena lubab Viilma, et kodumaal patuseks kuulutatud Tammsalu võib erandkorras vähemalt korra käia Brüsselis eesti luteri kogudust teenimas.

Tehnikumis ehituse eriala lõpetanud saarlane õppis Saare KEKis töötamise kõrvalt usuteaduste instituudis ning tegi seejärel oma eluvaliku vaimuliku elukutse kasuks. Juba nooremast peast märgati Tammsalu kõrgendatud huvi vastassugupoole vastu, mis iseenesest pole ju imelik ega kuidagi keelatud, väljaarvatud juhul, kui mees on juba abielus ning eriti siis, kui ta töötab vaimulikuna. Laulatusel eeldavad ju noorpaarid, et kirikuõpetaja, kes neid Jumala nimel elu lõpuni paari paneb, järgib loomulikult ise ka neid sõnu.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles