Toomas Alatalu Putini uus erioperatsioon on «Gagauusia lahkumine Moldovast» (3)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Gagauusia Autonoomse üksuse juht Evghenia Guțul, keda Moldova keskvõim ei tunnusta,  pärast uut ametissevannutamist 19. juulil 2023 Comratis ajakirjanikega kõnelemas.
Gagauusia Autonoomse üksuse juht Evghenia Guțul, keda Moldova keskvõim ei tunnusta, pärast uut ametissevannutamist 19. juulil 2023 Comratis ajakirjanikega kõnelemas. Foto: Dumitru Doru/Epa

Kremli eriteenistused planeerivad sündmusi hoolikalt ette ning 9. septembril on sihikul ka Gagauusia separatistide kehand Moldovas, kirjutab politoloog Toomas Alatalu. 

Seda, et Kremlis käib planeerimine kehtiva poliitkalendri järgi ei näita mitte ainult Jevgeni Prigožini tapmine vahetult enne valimisi, vaid ka sündmuste kulg Moldovas. 

Olen Venemaa praeguse agressiooni algusest peale juhtinud tähelepanu vajadusele käsitleda Moskva poliitikat Ukrainas ja Moldovas koos, sest kui esimeses kasutatakse enda kehtestamiseks toorest jõudu (ingl k hard power), siis teises pehmet jõudu (soft power). Mõjub küll anekdootlikult, ent vahel tehakse mõlemat isegi kuupäevaliselt paralleelselt – Kremli käekiri lihtsalt on säärane.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles