Martin Ehala Kes karjub «Maha liberalism!» (34)

Martin Ehala
, Fookuse «Ühiskond ja inimene» toimetaja
Copy
Tänapäeva liberalismi põhivaenlased on sugude binaarsus ja heteronormativsus. Loosungil: «Seks on lahe, aga kas oled kunagi keeranud käru (heteroseksuaalsele) süsteemile»
Tänapäeva liberalismi põhivaenlased on sugude binaarsus ja heteronormativsus. Loosungil: «Seks on lahe, aga kas oled kunagi keeranud käru (heteroseksuaalsele) süsteemile» Foto: IMAGO/Guido Schiefer

Vikerkaare juuli/augusti numbris on populistliku koondpealkirjaga «Maha liberalism!» artiklite valik, mis nii, nagu uuema aja liberaalidele kombeks, korraldab provokatsiooni, et siis näidata näpuga süüdistavalt konservatiivide suunas, kirjutab Fookuse «Ühiskond ja inimene» toimetaja Martin Ehala.

Avapaugu teeb Columbia ülikooli doktorant Gustav Kalm artikliga «Liberalismi vastu». Mees on võtnud omale Heraklese töö tõestada, et «EKRE ja nende kaasteelised», eesotsas politoloog Martin Mölderiga on süüdi liberalismi mõiste kuritahtlikus lörtsimises, luues sellele kunstliku vastanduse konservatismiga. See tees on muidugi läbinisti demagoogiline, sest Kalm, kellel on bakalaureuse- ja magistrikraadid Pariisi ja New Yorgi mainekatest ülikoolidest, teab suurepäraselt, et liberalismi mõiste muutus kõigepealt lääne poliitilises ja akadeemilises mõtlemises, kust see mõningase hilinemisega jõudis ka Eestisse.

Autor tõdeb õigesti, et aastakümneid tagasi mõisteti liberaali kui inimest, kes toetas majanduslikku vabadust ning riigi võimalikult vähest sekkumist ettevõtlusse ja kodanike asjadesse. Et kunagi oli vastanduseks liberaal-sotsialist, mitte liberaal-konservatiiv. Nii tõesti oli, aga see aeg on ammu möödas.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles