MART RAUDSAAR Kallas ärgu lootkugi (23)

Mart Raudsaar
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Eesti raudteefirma Operail pidi eelmisel aastal Soomes lõpetama Venemaalt pärit kaupade vedamise, ehkki juriidiliselt polnud ettevõtte kliendid Venemaaga seotud. Pildil Operaili vedur Tapa depoos.
Eesti raudteefirma Operail pidi eelmisel aastal Soomes lõpetama Venemaalt pärit kaupade vedamise, ehkki juriidiliselt polnud ettevõtte kliendid Venemaaga seotud. Pildil Operaili vedur Tapa depoos. Foto: Vladislav Musakko/Virumaa Teataja

Nõustun omal ajal kaua aega ajakirjanduses töötanud Kalle Muuliga, kes oma kolmapäevases Facebooki postituses on nentinud, et peaministri perekonna idavedude skandaalist saab ajakirjandusele tõsine proovikivi.

Seda on sobilik meenutada just 1. septembri, tarkusepäeva eel. Peaministri suhtekorralduslik strateegia on läbinähtav. Avaliku arvamuse tsüklil on oma arenguloogika ning enamasti ei püsi ükski teema maksimaalse intensiivsusega üldsuse tähelepanu orbiidis lõpmatuseni. Tuletame meelde, mis on juhtunud näiteks Ukraina sõja teemaga, mida alguses arutati pereringis, tänaval ja sünnipäevalaua taga. Ukraina sõda on muutunud meie igapäevaseks kaaslaseks, mille käsitlust on veidi elavdanud Eesti-lähedase Pihkva sõjaväelennuvälja ründamine. Võib isegi öelda, et sõja teema on normaliseerunud, nagu me harjume elama kroonilise valuga.

Seega on suhtekorralduslik strateegia mängida avaliku arvamuse väsimisele, probleemi normaliseerimisele – rääkisime ühe korra, rääkisime teise korra, rääkisime korra kolmandatki ning mis me sellest enam räägime! Ka ilmneb skandaali teisel nädalal uusi fakte juurde aeglasemalt. Poliittehnoloogiline külm kalkulatsioon näeb ette, et ajakirjandus ei saa ühtesid ja samu fakte lõpmatuseni nämmutada.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles