AARE LAPÕNIN Kallase sisepoliitiline roll polnud kunagi suur. Nüüd on läinud ka välispoliitiline (8)

Aare Lapõnin
, IT-ettevõtja, endine Eesti 200 liige
Copy
Reformierakonna reiting on hoolimata Kaja Kallase skandaali sattumisest veidi tõusnud.
Reformierakonna reiting on hoolimata Kaja Kallase skandaali sattumisest veidi tõusnud. Foto: Tairo Lutter

Kahepalgeline peaminister võib olla ka ohtlik. Kaja Kallas peaks tagasi astuma, kirjutab endine Eesti 200 liige ja IT-ettevõtja Aare Lapõnin.

Eelmise aastal 22. juunil ilmus kuulus Financial Timesi artikkel, kus meie peaminister ütles läänemaailmale ilustamata välja kogu tõe: olemasolevate NATO kaitseplaanidega meid hävitatakse maamuna pealt. See oli julge ja õige. Ta eskaleeris diskussiooni vajalikule tasemele ning seejärel muutus kaitsevõimekuse planeerimine realistlikumaks.

Sama resoluutne oli meie peaminister ka sanktsioonide kehtestamisel ning lääne mobiliseerituse ning ühtsuse hoidmisel. 3. märtsil FT-korrespondendile antud usutluses hoiatas Kaja Kallas, et soov lõpetada sõda ajaga aina kasvab ning see on ohtlik. Ta lisas, et praegu on meil õnnestunud «panna Saksamaa ja Prantsusmaa vaatama asju meie pilgu läbi».

Kui selle aasta kevadel taaskord Financial Times avaldas oma analüüsi, et läbi Balti riikide on liikunud ligi miljardi dollari ulatuses sanktsioonide all olevaid kaupu, väitis Kaja Kallas, et räägib meie ettevõtjatega, et selline kaubandus peatada. Ta süüdistas ettevõtjaid kahepalgelisuses, kes kaubanduse kaudu toetatavad agressorit.

Ja nüüd selgub, et tema enda mees «toetab kaudselt» agressorit oma ettevõtete kaudu, tehes äri terroririigi territooriumil. Ma keeldun uskumast, et Kaja Kallas on nii hajameelne, et nähes slaididel eelmise aasta jaanuaris väga selgelt, et mehega seotud äridel on tehas Peterburgis, ta selle täielikult unustas. Ta oleks pidanud selle aasta märtsis kahepalgelisuses agressoriga kaubitsevaid ettevõtjaid süüdistades mõtlema, et «peaks küsima mehe käest, mis tema vene äridest on saanud».

Kaja Kallas kutsus läänt leidma üles enda moraalne majakas. Nüüd on tema enda moraalne majakas devalveerunud nagu zimbabwe dollar.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles