Jaak Valge Vihakõneseadus on enamat kui tsensuur (11)

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu ja Tartu volikogu liige (EKRE)
Copy
Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) on korraldanud piketi Soome poliitiku Päivi Räsäneni toetuseks.
Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) on korraldanud piketi Soome poliitiku Päivi Räsäneni toetuseks. Foto: Sander Ilvest

Nn vihakõneseadus tähendab vasakpoolsete poliitilise korrektsuse pealesurumist, leiab riigikogu liige Jaak Valge (EKRE).

Sügisel hakkab parlament käsitlema valitsuse eelnõu, millega laiendatakse vaenu õhutamise ja vihakõne tähendust. Võib prognoosida, et see eelnõu saab väga vihase võitluse objektiks.

Praegu kehtiva karistusseadustiku järgi on rühmatunnuse alusel tehtud avalik üleskutse vihkamisele, vägivallale või diskrimineerimisele karistatav siis, kui sellega kaasneb oht isiku elule, tervisele või varale. Kui eelnõu seaduseks saab, karmistatakse karistusi ning vaenu õhutamise või vihakõnega on tegemist ka sel juhul, kui väljendatakse end moel, mis kellelegi ohtu kaasa ei too, ent mis seisneb, nagu eelnõu seletuskirjas märgitakse, «abstraktse ohu ja vaenamise fooni loomises» ning «millel on potentsiaal oluliselt ohustada ühiskonna turvalisust». Justiitsminister Kalle Laanet on seejuures kinnitanud, et tal ei tule viimasest kümnest aastast meelde ühtegi juhtumit, kus eelnõus pakutud vaenukõne paragrahviga saanuks kedagi karistada – tegemist on ettevaatava seadusega.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles