MARK GALEOTTI Mis ootab Putinit ees pärast Jevgeni Prigožini surma? (4)

Mark Galeotti
, ajaloolane ja Venemaa ekspert
Copy
Mark Galeotti.
Mark Galeotti. Foto: Riia konverents/Flickr

Jevgeni Prigožini surm võib anda dramaatilise tagasilöögi. Hirmu abil valitsedes on president oma vaenlased üles ärritanud ja toetajad endast eemale tõuganud, kirjutab ajaloolane ja Venemaa-ekspert Mark Galeotti. 

Juhuslikult olin koos paari lääne kõrgema sõjaväelasega õhtust söömas, kui tuli teade Wagneri palgasõdurite juhi Jevgeni Prigožini surmast. See, et Vladimir Putin oli juunis Moskva peale marssinud leitnandile kätte maksnud, polnud üllatav, pigem hoopis see, et tapmine tuli nii kiiresti pärast seda, kui Putin oli talle avalikult armu andnud – ja et see oli nii suurejooneline. «See muudab kogu mängu,» märkis üks meist, «sest kes saab nüüd bossi usaldada?»

Putin võib loota, et Prigožini surm annab kinnitust tema tugevusest ja sunnib kriitikuid talle kuuletuma, kuid see on pöördeline hetk. Tsaar on eliidiga sõlmitud vana ühiskondliku lepingu hüljanud ning pöördunud tagasi hirmu ja vägivalla juurde, et oma kõikuvat režiimi säilitada. Nagu ütles üks Venemaa siseringi kuuluv inimene: «Mul ei ole kahju näha Prigožinit lahkumas, kuid ta oli Putini looming. Kui ta ei suuda kontrollida isegi kedagi, kes oli ilma Putinita tühi koht, kui ta saab ainult ta ära tappa, siis kas ta pole mitte kõigest terrorist, kes kontrollib meid kõiki relvaga?»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles