Mihkel Mutt Caesari naine ja peaministri abikaasa (36)

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Valitsuse pressikonverents.
Valitsuse pressikonverents. Foto: Konstantin Sednev

Kui tipp-poliitik vaatab läbi sõrmede sellele, et ta elukaaslast saab kahtlustada ebaseaduslikes ettevõtmistes, võib olla tegemist poliitiku teadmatusega, mis ei vabanda. Võib olla tegemist naiivsusega, et asi pole oluline – ja ka see ei vabanda. Ja võib olla ka usk, et «minu puhul ei tule see arvesse, sest mina olen mina» – selline seisukoht on kõlanud ka avalikkuses, kirjutab kolumnist, kirjanik Mihkel Mutt.

Meenutagem siiski, et õigusriik ja läänelik poliitikategemine erinevad mõlemad viimsepäeva kohtust, kus meie head ja halvad teod pannakse kaalukausile, et näha, kumb kumma üles kaalub. Ei, poliitikas ja õigusriigis käib iga asi eraldi rea pealt. See, et keegi näiteks aitab Ukraina põgenikke, käib veredoonoriks ja koguni toob põlevast majast välja imiku, ei vabasta teda rahatrahvist kiiruse ületamise eest.

Kummatigi on poliitikal ja õigusriigil ka suur erinevus. Õigusriigis ei saa kedagi süüdi mõista ilma seaduseta ja tarvidusel kohtuotsuseta, kehtib süütuse presumptsioon. Poliitikas mitte. Seepärast, kogu lugupidamise juures, aga ka kapo võimalik hinnang toimunule ei ole piisav üldhinnangu andmiseks (põhimõtteliselt samuti on ju kohtumõistmisega Trumpi üle). 

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles