Toomas Alatalu Putini erioperatsioon «Prigožin» sillutab teed valimistele

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Wagneri kontori juures Novosibirskis on välja pandud grupeeringu juhi Jevgeni Prigožini ja tema parema käe Dmitri Utkini pildid, kes said surma Tveri lähistel alla kukkunud lennuki pardal.
Wagneri kontori juures Novosibirskis on välja pandud grupeeringu juhi Jevgeni Prigožini ja tema parema käe Dmitri Utkini pildid, kes said surma Tveri lähistel alla kukkunud lennuki pardal. Foto: Vladimir Nikolajev/AFP/Scanpix

Sõna «erioperatsioon» on võetud Vladimir Putinilt, aga paraku tuleb öelda, et Kremlis ollakse vahel meistrid ka poliitkorrektsusega hanitamisel. Nn kollektiivne lääs hakkaski ju kasutama Putini väljendit «sõjaline erioperatsioon», osutab politoloog Toomas Alatalu.

Algul hõlmas see küll suurema osa Ukraina territooriumist ja loodeti, et sõjategevus lõpeb varsti, sest ega’s muidu USAga eesotsas ei toodud saatkondi ära Kiievist. Tänu Ukraina vastuhakule pilt muutus, aga ikkagi sai õigustada algset ettevaatlikku käitumist sellega, et see täiemahuline sõda, vaid erioperatsioon. Ettevaatlikusest on küll üle saadud, ent ükski Ukraina toetaja pole siiani end kuulutanud Venemaaga sõjas olevaks.

Sihukene juriidiline seis lubab eeskätt jätkata äritegevust business as usual , sest kehtivad rahu- ja mitte sõjaaja ärireeglid. Asju lihtsalt välja öeldes sai näiteks Adolf Hitler tööstur Kruppi ja Franklin D. Roosevelt tööstur Fordi kamandada, ent praegu tuleb Joe Bidenil taluda seda, mida näiteks Elon Musk omapäi teeb. Sellest ka seis, kus valitsused ja Euroopa Liit tervikuna kuulutavad välja sanktsioonid, ent ärimehed täidavad neid nii, nagu vajalikuks ja endale kasumlikuks peavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles