MART RAUDSAAR ENSV taastamist me ei vaja ka minivariandis (19)

Mart Raudsaar
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
11.03.2020. Sillamäe, Ida-Virumaa. 
Sillamäe muuseum. Lenini kuju.

Sillamäe Museum. Lenin statue.
FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
11.03.2020. Sillamäe, Ida-Virumaa. Sillamäe muuseum. Lenini kuju. Sillamäe Museum. Lenin statue. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamägi

Postimees vahendas eelmisel nädalal ajalehe Põhjaranniku uudist, et aasta lõpuks valmib Sillamäel nõukogude aja teemapark. Saime teada, et paviljonide ja ekspositsiooni loomine läheb maksma üle pooleteise miljoni euro, mis tuleb enamuses Euroopa regionaalarengu fondi toetusena. Uskumatu, et Eesti Vabariigis kulutatakse selline summa nõukogude nostalgiahõngulisele ettevõtmisele.

Teemapargi moodustavad kaks paviljoni. Neist üks tutvustab Sillamäe ajalugu ja uraani kaevandamise algust ning teises paviljonis toimub tegevus totalitaarses tulevikuühiskonnas, mõlemal puhul kasutatakse virtuaalreaalsuse lahendusi. Lisaks kujundatakse nõukogude-nostalgia-stiilis pargiala, kuhu tuleb ka Lenini kuju. Veel võivad huvilised külastada 1950. aastate stiilis sisustatud Sillamäe tehases töötanud spetsialisti korterit.

Ajaloo teadmine ja mälestamine ei ole kunagi halb mõte. Kuid küsimus on eesmärgis. Äsja tähistasime iseseisvuse taastamise aastapäeva. Tõenäoliselt mäletavad vanemad lugejad väga hästi ENSV elu-olu. See kõik oli üks suur nõukogude teemapark vaid üksikute vabaduse saartega ning meid ühendas soov sellest teemapargist võimalikult kiiresti põgeneda.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles