Andres Herkel Kas Kaja Kallas lahkub pauguga nagu Boris Johnson? (39)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Eesti peaminister Kaja Kallas ja Suurbritannia peaminister Boris Johnson juunis 2022 Londonis toimunud kahepoolsel kohtumisel
Eesti peaminister Kaja Kallas ja Suurbritannia peaminister Boris Johnson juunis 2022 Londonis toimunud kahepoolsel kohtumisel Foto: JASON ALDEN / POOL

Kuigi Kaja Kallas teatas, et ei astu tagasi, pole tal jätkamiseks häid variante. Kui valimistele järgnenud võimukõnelustel sündisid maksutõusud, millest Reformierakond valimiskampaanias ei kõnelenud, siis andis see peaministrile kollase kaardi, kirjutab toimetaja Andres Herkel.

Praegune skandaal peaministri abikaasa äriseostest Venemaal on väärtuskonfliktina halvem ning sisaldab ränki vastuolusid. Väita, et abikaasa justkui passiivsed ärisidemed polnud peaministrile teada või olid väheolulised, pole veenev. Kallas ise on Arvo Halliku ettevõttesse raha pannud ning viimane pole passiivne osanik, sest tegutses ka nõukogu liikmena ja finantsjuhina. Lubadus osalus maha müüa ei aita, kui seda pole varem poolteise aasta jooksul taibatud teha.

Millest siis tuleb Kallase mõnetigi arusaamatu jonn mitte tagasi astuda? Asjaolu, et juriidiliselt on kõik korrektne ja Venemaale seatud sanktsioone otseselt ei rikutud, väärtuskonflikti ei kustuta. Samuti pole Kallase jätkamine Reformierakonnale pikaajaliselt kasulik, sest mittelahkumine räsib nii erakonda kui ka Kallast ennast. On väheusutav, et Reformierakonna sees sellest aru ei saada.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles